Recept på Gotlandsbullar

Gotlandsbullarna bakas med en vanlig söt vetedeg, men det ska vara mer kardemumma än vanligt. Var försiktig med mjölet var Inger Olofssons tips.

Ingredienser:
150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
1 dl socker
1,5 tsk kardemummakärnor
1 liter mjöl

Till pensling: mjölk

Gör så här: 
Börja med att smälta smöret i en kastrull. Häll på mjölken och värm tills det är fingervarmt.
Jästen löses upp i lite av det ljumma spadet.
Blanda salt, socker, nykrossad kardemumma och 2/3 av mjölet.
Tillsätt lite mer mjöl efter hand tills degen är blank och smidig och släpper från degbunkens kanter.
Strö över lite mjöl så att degen inte torkar. Låt jäsa under bak duk i ett varmt kök tills den är dubbelt så stor, ungefär en halvtimme.

Värm ugnen till 225°C.

Dela upp degen i jämnstora bitar, och rulla ut bitarna till långsmala korvar. Sno ihop degen till en Gotlandsknut (se film på P4 Gotlands webbsida eller vår facebook).
Lägg de färdiga knutarna på en plåt med bakplåtspapper.

Låt dem jäsa under duk i en halvtimme.

Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter tills bullarna fått fin färg.
Pensla de varma bullarna med mjölk när de tas ut ur ugnen så blir de blanka och fina.

Servera de varma bullarna hela eller delade som traditionell bullsmörgås med smör på.