Verktyg i bilverkstad. Foto: Cristina Jardim Ribeiro/SR Gotland

Mansdominerade gymnasieprogram leder oftare till jobb

Byggprogrammet ger flest jobb
1:10 min

Det är stor skillnad på möjligheten att få jobb för ungdomar som gått yrkesprogram på gymnasiet på Gotland. De mansdominerade programmen på gymnasiet ger störst jobbchans, visar ny LO-studie.

LO har gjort den nya studien utifrån fakta från Skolverket.

På Gotland är det byggprogrammet som gett flest jobb av gymnasiets yrkesprogram, 81 procent av eleverna där har jobb tre år efter utbildningen, vilket också är fler i jämförelse med landet i genomsnitt där 65 procent av bygg-eleverna fått jobb tre år efter utbildningen.

Efter att ha gått el-programmet på Gotland har 58 procent jobb tre år efter utbildningen. Efter fordonsprogrammet har ungefär hälften fått jobb.

Den yrkesutbildning som gett sämst möjlighet att få jobb direkt efteråt verkar vara handel-  och administrationsprogrammet, där endast 30 procent av eleverna fått jobb tre år efter utbildning och det kompenseras inte heller av att eleverna studerar vidare.

När det gäller hotell och restaurangprogrammet så hade 40 procent fått jobb och 20 procent studerade vidare tre år efter utbildningen.

Barn- och fritidsprogrammet gav jobb åt 38 procent av eleverna, medan 22 procent studerade vidare. Men i övrigt är det få av eleverna som har gått ett yrkesprogram på gymnasiet som studerar vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".