Staple ungdomshem i Lärbro. Arkivfoto: Karin Brindt/Sveriges Radio

Hovrätten sänker fängelsestraff för knivdåd på gotländskt ungdomshem

Svea Hovrätt ändrar domen för den knivskärning som skedde på Staple ungdomshem i Lärbro förra sommaren. Hovrätten sänkte straffet till 7 månaders fängelse.

Två månader kortare än Gotlands tingsrätt dömde. Den dömde 18-åringen har erkänt att han huggit den andre personen i ryggen och döms också att betala skadestånd till honom på drygt 30 000 kronor. Det beloppet höll hovrätten fast vid.

Hovrätten motiverar det sänkta fängelsestraffet med gärningsmannens ålder, hans ungdom alltså, och att han visserligen också dömts för bland annat rån, men knivskärningen skedde innan rånet begicks -  och det brottet dömde Norrköpings tingsrätt honom för.

Den dömde ville att hovrätten skulle döma honom för misshandel, i stället för grov misshandel, och välja en annan påföljd än fängelse. Han ville också slippa betala skadestånd för kränkning eller, i varje fall, få en dom med ett lägre skadestånd än det som tingsrätten har förordnat om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".