Mats Åkerblom kom trea i årets GGN. Foto: Hanna Sihlman/Sveriges Radio

Mats Åkerblom satsar vidare: "Jag vill stå på prispallen i GGN igen"

"Man förstår först nu hur stort det är att komma trea i GGN"
13 min

Det var ett lyckat koncept att kombinera lek och träning när Mats Åkerblom som fyraåring började med motocross. Radio IF träffar honom två dagar efter tredje platsen i GGN.

Det är inte helt enkelt att göra en radiointervju med Mats Åkerblom två dagar efter GGN. Efter några minuter avbryter mobiltelefonens signal intervjun.

- Det är en kompis som skriver "grattis, jättegrym prestation". Jag har fått jättemycket reaktioner, många har skrivit på facebook och telefonen piper till konstant, säger Åkerblom.

Vi träffas på motocrossbanan i Visby. Det var här han kombinerade lek och träning som barn och lärde sig att resa sig efter motgångar.

- Min pappa sa alltid efter att jag kört omkull att "vi kör ett varv till". Det var viktigt att komma upp på hojen och köra igen om man inte hade skadat sig, säger Åkerblom.

Åkerblom har kört omkull många gånger sedan dess och haft många skador. I juli 2009 var han med om en allvarlig olycka i en VM-deltävling i motocross i Uddevalla. I finalheaten hoppade han lite för långt i en backe och landade med sitt framhjul rakt i en bromsgrop. Åkerblom punkterade båda lungorna, fick två blödningar på hjärnan, svalde tungan och fick flera benbrott.
År 2010 drabbades han av sin första korsbandsskada. Han ställde ändå upp i GGN men tvingades bryta på grund av problem med synen.
Året därpå, 2011, brast korsbandet i hans andra knät.
Då meddelade han att han slutar med motocross.

- Det blev lite för mycket ett tag.. Jag försökte sluta men det gick inte så länge. Dragningskraften tillbaka var för stor, det är en grym sport, säger Åkerblom.

Och i helgen tog han som första gotlänning någonsin pallplats i Gotland Grand National.

- Jag måste nog sätta mig ner och göra en liten plan. Jag är jäkligt sugen på satsa vidare på motocrossen och på GGN. Jag ska göra allt jag kan för att stå på pallen igen och förhoppningsvis kan jag hoppa något steg högre upp, säger Åkerblom.

Hanna Sihlman
hanna.sihlman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".