Gudrun Schyman på Donnner Plats. Foto: Jennie Persson/SR Gotland.

Gudrun Schyman ser ingen anledning att frångå Almedalsveckans regler

Gudrun Schyman: Vi når en annan publik
1:35 min

Nyheten att Feministiskt initiativ kan få en egen dag under Almedalsveckan har skapat diskussion idag. Gudrun Schyman, partiledare för FI, tycker att det är bra att Fi når ny publik.

Om FI får en egen dag kan veckan bli hela nio dagar lång.

"Gotland räknar tid på sitt eget sätt och helt plötsligt har en vecka nio dagar".

"Varför inte göra om Almedalsveckan till Almedagsåret?"

"Fem dagar är lagom".

Kommentarerna har varit många i sociala medier under dagen efter att Sveriges Radio Gotland rapporterat om att Fi kan få en egen dag under amedalsveckan som i så fall kan förlängas till hela nio dagar. Ett annat förslag är att korta veckan och låta partier dela på dagar.

Fullt lika livligt har det dock inte varit bland politikerna på riksnivå. Med mötesfri vecka i riksdagen är det inte många av de politiska partiernas representanter som går att nå.

Men när Sveriges Radio Gotland ringer runt är de sammantagna reaktionerna på en niodagars almedalsvecka desamma; Om det är så situationen ser ut är det bara att följa reglerna. Men samtidigt finns oron för att intresset för den redan nu välfyllda veckan ska minska, bland annat hos centerpartiet.

När det gäller delade dagar anser kristdemokraterna att det är som upplagt för att något parti blir orättvist behandlat. "Vem ska man dela med. Det kan bli konstigt", säger presskontakten Fredrik Hardt.

Någon som däremot går med på båda uppläggen är Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman.

– Ja, jag tycker att det är väldigt bra. Det finns en gammal bestämmelse om att det ska vara på det här sättet och då finns det väl ingen anledning att frångå det.

Vad kan en dag i Almedalen betyda för er som parti?

– Det betyder att vi når en annan publik. Sedan kan man ju diskutera om det finns plats för fler partier, men det är långt nog som det är, så en dag till är inte avgörande, säger Gudrun Schyman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".