Elin Bååth i Gotlands regionfullmäktige. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Debatt om intersektionalitet i regionfullmäktige på Gotland

Elin Bååth (FI), Eva Nypelius (C) och Simon Härenstam (M) om intersektionalitet
7:40 min

När fullmäktige skulle besluta om regionens arbetsmarknadspolitiska strategi ville Elin Bååth (FI) ha in begreppet intersektionalitet, och en del av debatten kom att handla om det begreppet.

Intersektionalitet eller intersektionell analys handlar om att en person på flera olika sätt kan höra till eftersatta grupper, som på grund av det har svårare att till exempel ta sig in på arbetsmarknaden. Flera ledamöter googlade snabbt på begreppet under mötet och Simon Härenstam (M) ville veta mer om det, eftersom det har sitt ursprung inom queerteori och black feminism. Elin Bååth fick gehör för sitt tillägg.

Själva arbetsmarknadspolitiska strategin ifrågasattes på flera punkter av oppositionen, Inger Harlevi (M) undrade över frågor som tillväxt och näringsliv i strategin. Hanna Westerén (S) berättade om hur socialnämnden ordnar sommarjobb åt ungdomar som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".