Gatlyktor lyser med sin frånvaro. Foto: Patrik Widegren/Sveriges Radio

Moderatpolitiker undrar vem som släckt ljuset på Gotlands landsbygd

Nedmonteringen av gatlysen på den gotländska landsbygden har fått den moderata fullmäktigeledamoten Anna Hrdlicka att undra vem som beställt nedmonteringen.

Den har skett "inför ögonen på förvånade boende", påpekar hon och hävdar att Gotlands Energi AB säger att beställningen kommer från Region Gotland, medan regionen säger att det är GEAB.

Hrdlicka efterlyser nu dialog med de berörda och vill veta vilka beslut i tekniska nämnden som ligger till grund för nedmontering utan dialog.

Som P4 Gotland har rapporterat tidigare så har gatubelysningen vid enskilda vägar, där regionen inte är väghållare monterats ned. Om det skall fortsätta vara tänt kan det bli en fråga för markägaren eller väghållaren att driva. Region Gotland är väghållare i Visby och andra samhällen och Trafikverket är väghållare av övriga gator och vägar som inte har privata väghållare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".