Smaklösa. Foto: Johannes Hallbom/Sveriges Radio

Hör hela reportaget med Smaklösa

Fokuserar på Gotlands medelstora orter
19 min

Just nu spelar Smaklösa in en skiva som är tänkt att komma ut nästa år. För programmet Örat mot Gotland träffade Johannes Hallbom gruppen i Sandkvie-studion för att känna dem på pulsen.

Smaklösa beskriver sig själva som ett fint vin som hela tiden blir bättre och bättre och bättre och bättre.

Någon gång nästa år är det tänkt att Smaklösas nya skiva ska släppas. Det blir då gruppens 14:e utgivna inspelning, och innehåller låtar om det mesta.

– Det är en låt om Slite, en om Hemse, en om Sanda. Vi har valt att fokusera på Gotlands medelstora orter den här gången säger gitarristen Hans Lyttkens.

– Sen har vi en riktig hårdrockare, en låt om Island och en instrumental trumpetlåt, fyller sångaren Pelle Sundberg i.

Det finns många historier om hur det går till när bandet spelar in. Det har under åren bland annat pratats om hockeytrunkar fulla med öl, något som dementeras av medlemmarna.

– Folk brukar säga det att "ni måste ha varit väldigt fulla när ni spelade in den och den låten", men sanningen är att det aldrig skulle fungera. Skulle vi dricka en massa öl när vi gör musik skulle det inte bli bra, säger Pelle Sundberg.

– Vi har nog aldrig varit så strukturerade förr när vi har spelat in, även om vi naturligtvis aldrig repar. Vi sågs för någon vecka sen för att reda ut vilka tonarter låtarna ska gå i, men när vi kom till studion hade det ändrats helt, säger gitarristen Stefan Ene.

Gruppen beskriver sig själva som ett fint vin som hela tiden blir bättre och bättre, en analys som delvis delas av producenten Mikael Lyander:

– Finessen med Smaklösa är att det inte finns någon finess. De utvecklas aldrig, men förädlas hela tiden. Om jag skulle lyfta ut någon medlem som sticker ut i gruppen skulle det vara basisten Rolle. Han är den enda musikern i bandet också vad jag förstår.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".