Mattias Cöster och Mikael Svensson. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Riksbanken sänkte till historisk nollränta

Aldrig förr har Riksbankens reporänta varit 0,0 procent. Mattias Cöster, universitetslektor på Uppsala universitet Campus Gotland, och Mikael Svensson - bankchef på Länsförsäkringar Gotland kommenterar.

Riksbankens reporänta styr de korta bolåneräntorna medan konjunkturutsikter och inflationsprognoser är mer betydelsefulla för de långa boräntorna.

Att Riksbanken väljer att sänka räntan till noll är en teknikalitet. Det kunde lika gärna ha varit 0,05 procent, vilket de flesta bedömare hade väntat sig.

De omedelbara effekterna blir ett fall för kronan och lägre boräntor, vilket bidrar till att stimulera inflation i ekonomin. En svagare krona innebär att det importeras inflation vid handeln med utlandet.

Reporäntan har aldrig tidigare varit noll. USA och Japan har tidigare haft nollränta. Redan när reporäntan var 0,25 procent fick bankerna betala om de vill deponera pengar hos Riksbanken. Nu blir det ännu dyrare.

Riksbankens räntesänkning kommer att få ett visst genomslag på boräntorna men inte så mycket som man kan tro. Förlorarna är de som har sina pengar på ett vanligt sparkonto, enligt SEB:s privatekonom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".