Lina Ahlin och Kenneth Jacobsson. Foto: Ida Leveby Andersson/Sveriges Radio Gotland

Familjehem vill se krafttag mot spice

"Unga kan lätt fastna i skiten"
1:26 min

Lina Ahlin och Kenneth Jacobsson, som driver familjehem för ungdomar, har fått nog av att drogen spice breder ut sig. De vill att regionen ska ta ett krafttag mot droger.

– Det räcker med att åka in till Visby för att se ungdomar röka spice. Vi har själva plockat in ungdomar som rökt på helt fritt, säger Lina Ahlin.

Hon och Kenneth Jacobsson har tagit emot utsatta ungdomar i 16 år, den tid som de varit familjehem.

Problem med droger har alltid funnits med i bilden, men de senaste åren har något förändrats, berättar Lina. Drogen spice är något helt nytt. Den är lättillgänglig och billig, men med sitt farliga och osäkra innehåll är det en drog som äldre missbrukare inte ens skulle ta i. Men bland tonåringar flödar den och nu har Lina och Kenneth fått nog. Lite uppgivet säger de att det är dags att politikerna ställer upp i kampen mot drogen spice.  

– Jag tycker att politikerna behöver se det här, det kan bli ett stort problem. Man kan lätt fastna i skiten, säger Kenneth Jacobsson.

– Sätt till resurser när det behövs istället för att spara in hela tiden, säger Lina Ahlin.

Spice är ett samlingsnamn för en mängd olika preparat som har gemensamt att de innehåller en syntetisk cannabinoid. Ett sätt att erhålla preparaten är att beställa spice på Internet som ett pulver som sedan kan tillsättas till exempelvis tobak, för att sedan rökas. Preparaten är starka och farliga.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".