Polis och frivilliga från Missing People vid sökinsats i Visby. Foto: Daniel Värjö / Sverige Radio P4 Gotland

Missing People letar volontärer för skallgång på Gotland

Missing People: Säkert hittade vi fler sökare efter mötet
1:32 min

Organisationen Missing People behöver nytt folk. Kenneth Söderlund, från Missing People är just nu på Gotland för att få fler att vilja delta i frivilligt arbete. Cirka 50 personer kom till mötet i Visby.

Missing People, som framgångsrikt lyckats hitta personer som försvunnit, startade 2012 i Göteborg och organisationen förgrenade sig på många andra orter med frivilliga, beredda att delta i skallgångskedjor.

Intresset för att delta i frivillig skallgång för Missing People får beskrivas som explosionsartat; totalt i Sverige har 34 000 medlemmar har registrerat sig på två och ett halvt år.

Runt om i Sverige finns nu 26 lokalkontor. Varje dag kommer mellan ett och tre nya ärenden in till jourverksamheten. Till 80 procent är det anmälningar från anhöriga, resten är det polisen som kontaktar Missing People för assistans i sökande, enligt Kenneth Söderlund.

På Gotland är det ungefär 400 personer som anmält sig till organisationens "skallgångsregister"; beredda att hjälpa till om någon försvinner. Robban Melin i Sanda är en av dem.

-Jag har alltid haft ett engagemang att hjälpa "tredje man", säger han och är med i sökandet efter försvunna för att hjälpa anhöriga till de försvunna att få svar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".