Sjunkande fartyg vid Landsort. Foto: Kustbevakningen

Gotländskt fartyg med i räddningsarbetet vid grundstötning

Det fartyg som gick på grund vid Landsort tidigt i morse har nu evakuerats eftersom det tar in vatten. Kustbevakningens fartyg Triton från Slite ligger sida vid sida med fartyget.

Fartyget gick loss från grundet vid niotiden av sjöhävningen. Nu ligger fartyget söder om Landsort i ett ankringsområde. Men fartyget fortsätter att ta in vatten, främst i lastrummet.

Befälhavaren och maskinchefen samt personal från Kustbevakningen är kvar ombord och pumpar ut vatten, men Björn Meijer, stabschef vid Kustbevakningen, kan inte säga när man kan blåsa faran över.

– Just nu har vi flera pumpar i gång. Fokus ligger på att vi får ut mer vatten än vi tar in via länspumpning. Sedan är planen att vi ska bogsera in fartyget till Oxelösund, säger han.

Fartyget har läckt bunkringsolja, alltså drivmedel. Fartyget var lastad med 50 ton dieselolja, och det fanns 30 ton i den tank som gick sönder varav en del har runnit ut.

Hur stort utsläpp det rör sig om är ännu oklart eftersom Kustbevakningens flyg som ska ha skickats upp för att få en överblick över utsläppet ännu inte återrapporterat.

Enligt tidningen Nynäshamnsposten är det ett cirka 90 meter långt lastfartyg som gått på grund. Fartyget är registrerat på Malta.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".