Höjda havsnivåer kan drabba hus nära havet

Länsförsäkringar: Det är oroande
5:01 min

I framtiden kan Gotland komma att beröras av att havsnivån i Östersjön stiger. Inom försäkringsbranschen är man oroad för utvecklingen, berättar Mats Olofsson skadechef på Länsförsäkringar.

I en rapport som gjordes åt kommunen 2008 av SMHI utreddes riskerna med förhöjda havsnivåer. Enligt rapporten kan havsnivån kring Gotland komma att stiga med över en meter innan år 2100.

– Havsnivåhöjningar är i framtiden en viktig fråga för hur vi ska kunna planera bebyggelse längs kusten, säger Frida Brunner projektledare för den översiktliga planeringen på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Men frågan är hur attraktiva de gotländska strandtomterna kommer vara i framtiden. På grund av den pågående klimatförändringen riskerar en stor del av kustremsan att hamna under vatten och därmed dränka många tomter.

Vi har pratat med boende i Västergarn som är en av de socknar som riskerar att drabbas, men de var inte lika oroliga som Mats Olofsson på Länsförsäkringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".