1 av 2
Lastfartyget Kertu som gick på grund vid Landsort fick hjälp av bland annat KBV 002 Triton från Gotland. Foto: Sjöfartsverket
2 av 2
Kustbevakningens 002 Triton i Slite hamn. Foto: Camilla Körkander/P4 Gotland

Triton hjälpte haverist vid Landsort

Kustbevakningen: En väldigt speciell olycka
1:43 min

Kustbevakningens fartyg Triton från Slite ligger sida vid sida med det grundstötta fartyget utanför Landsort.

Länspumpning pågår och fartyget skall bogseras till Oxelösund, säger Björn Meijer, Kustbevakningens stabschef för räddningsoperationen.

Det grundstötta, Malta-registrerade, fartyget har börjat att ta in vatten och just nu handlar allt om att få ut vattnet via länspumpning.

-Som vi bedömer det just nu har vi stabiliserat situationen något i och med att vi fått Triton och KBV 030 från Djurö på plats och kommit igång med länspumpning, säger Björn Meijer. Hade vi inte gjort det hade fartyget varit väldigt illa ute säger han. Det är stabliltetsrisk med så mycket vatten i lastrummet, säger han. 

Vid grundstötningen fick fartyget hål i en tank där det fanns 30 000 liter diesel, men det är oklart hur mycket som är kvar i fartyget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".