Zebastian Lauberg med Zaphir. Foto: Ida Leveby Andersson/Sveriges Radio

Personalomsättningen fick Zebastian Lauberg att ta sitt barn ur förskolan

Förälder kritisk till förskolan Myggan i Visby
3:59 min

Föräldrar till barn med särskilda behov är oroliga för vad som ska hända med verksamheten på avdelningen Myggan på förskolan Humlan i Visby, eftersom personalomsättningen ökar.

Från att ha varit en liten avdelning med få barn och samma personal, så träffar de nu betydligt fler personer under en dag, och det anser föräldrarna är dåligt för deras barn. För Zebastian Lauberg har det gått så långt att han valt att ta sitt barn Zaphir ur förskolan.

– Man vill ju att hon ska ha en fast punkt och kunna umgås med folk, hon missar ju en hel del, men vi kan inte ha henne där för hon mår dåligt av det själv, säger Zebastian Lauberg.

Hans femåriga dotter Zaphir föddes med Aicardis syndrom. Hon har en utvecklingsstörning, men också skolios och epilepsi. För att hon ska må som bäst i förskolan behöver hon omges av bekanta ansikten, men framförallt vara i en bacillfri miljö

– Med tanke på hennes sjukdom så riskerar en infektion att sätta sig på lungorna, och då kan hon hamna i respirator. 

Verksamheten har fungerat väldigt bra, men sedan en tid tillbaka har det kommit annan personal och fler barn in i de lokaler där Zaphir varit. Förändringen omfattar fler barn, vilket gör att

de föräldrar som Sveriges Radio Gotland har pratat med också känner oro. Men framförallt finns en brist på information.

– Zaphir har många problem som är jobbiga för henne. Om man inte tar hänsyn till det så kan hon inte ha en trygg miljö. Att då göra en sådan sak utan att ta kontakt med föräldrarna är inte bra. Vi har gått så högt upp vi kan, men får ingen respons. Ingen lyssnar. Det känns som att de vill bli av med henne så att de kan lägga ner verksamheten, säger Zebastian Lauberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".