Foto: Ida Leveby Andersson/Sveriges Radio Gotland

Ovanligt varmt väder påverkar växtodlare

Kräver extra mycket energi att kylas
1:30 min

Veckans extremhöga temperaturer påverkar skörden på Gotland. När det är varmare än normalt riskerar hundratals ton med nyplockade grödor att förstöras om de inte kyls ner snabbt.

– Produkterna som vi tar upp nu är betydligt varmare än i normala fall när de är på väg in i kylen, så vi får betydligt mer varmluft som kommer in i lagret, vilket gör att det är knepigare än vanligt att kyla ner dem till rätt temperatur, säger Johan Roth.

Han visar runt i det stora kylrummet. Här står tusentals träbackar fulla med nyskördade morötter staplade på varandra. Varje dag plockas upp till 300 ton morötter upp ur jorden och för att de ska må så bra som möjligt och kunna säljas vidare måste temperaturen ligga nära nollan. Men att pressa ner gradantalet är svårt när det är tio grader varmt utomhus. För Gotland har haft temperaturer utöver det vanliga den senaste veckan, enligt SMHI.

För växtodlarna är det varma vädret dock inte bara till ondo. Grödorna växer bra, och marken är torr och fin. Men inne bland morötterna jobbar kylsystemet på högvarv.
– Det blir väldigt mycket mer energi att kyla ner något från 15 grader till noll grader, istället för, som det är i vanliga fall, att kyla ner något från fem grader till noll. Det går åt stora mängder energi och pengar. Men vi vågar inte riskera något, vi måste satsa på att få ner temperaturen, säger Johan Roth. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".