Morgan Lavergren med griskulting. Foto: Ellen Hammarskiöld/Sveriges Radio

Grisbönder ser ljust på framtiden

Grisbonden Morgan Lavergren: Uppgång förra året
3:04 min

Antalet grisuppfödare på Gotland har minskat drastiskt senaste årtiondena. Men i senaste Lantbruksbarometern från LRF Konsult och Swedbank beskrivs grisuppfödarna vara de som ser ljusast på framtiden.

Totalt har Morgan Lavergren och hans familj ungefär 400 grisar. 1985 när grishuset byggdes i Follingbo fanns det omkring 235 grisbönder på Gotland. Sedan dess har det varit svårt för många att få lönsamhet i sin verksamhet och idag är det bara 35 stycken kvar. Men Morgan ser ändå ljust på sin framtid.

- Vi har haft det ganska mörkt lång tid, sedan var det en uppgång förra året. Vi hoppas på en ljus framtid för hoppet ska jag inte ge upp. 

Han nämner också att efterfrågan på svenskt kött ökat efter larmen om antibiotika i fodret hos danska grisar.

- Grispriset gick upp ganska mycket och har man några grisar får man lite mer slantar för varje gris och så har spannmålspriset sjunkit. Så länge man går plus och trivs med arbetet och har lite pengar över för att kunna investera är det bra. Sedan får man hänga med i trender och det ena och det andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".