Åklagare lägger ner utredning om polsk arbetares död

"Brist på bevis"
1:08 min

Åklagaren har lagt ner utredningen om vållande till annans död efter att en polsk arbetare omkom i somras vid arbete på en gård på Gotland. Mannen ramlade genom taket och dog.

Det var den 21 juli som en polsk arbetare föll från taket på en maskinhall. Fallet blev så svårt att mannen avled av skadorna.

En förundersökning inleddes om vållande till annans död eftersom mannen inte använde säkerhetsutrustning.  Men åklagaren har nu lagt ner utredningen - i brist på bevis, säger utredaren Hans Thulin vid gotlandspolisen. Bland annat går det inte att motbevisa att han ska ha varit egen företagare och därmed själv ansvarig för att använda säkerhetsutrustning enligt utredaren.

-På det material vi har så kan inte åklagaren styrka arbetsmiljöbrott. I inledningsskedet trodde vi att han var anställd, men det går inte att motbevisa uppgifterna att han var egen företagare och därmed ansvarig själv för att använda säkerhetsutrustning, säger Hans Thulin.

Arbetsmiljöverket har också inlett en utredning kring dödsolyckan, den utredningen är inte klar, och verket kan kräva att polisen ska ta upp ärendet igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".