P4 Gotlands vattengranskning

Kartan som visar vad gotlänningar tycker om sitt dricksvatten

P4 Gotland gjorde 13-27 oktober 2014 en webbenkät om dricksvattnet på Gotland. Här är en sammanställning, med resultat från 87 av öns socknar.

Betygsskalan går från 1-5. Röda punkter visar var de som svarat tycker att vattnet är sämst, betyg under 3. Gröna punkter visar var vattnet är bäst enligt de svar vi fått in, betyg 4 eller bättre. Gula punkter ligger mittemellan, betyg 3-4. Stora punkter gäller enskilda brunnar, de mindre punkterna med en svart ring runt gäller kommunalt vatten.

Vill du veta mer kan du peka på en punkt i kartan och då ser du vilken socken och om det är kommunalt vatten eller från egen brunn. Du kan också klicka på en punkt och då får du även medelbetyg och hur många som svarat där. Du kan också zooma in och ut i kartan för att bättre se svaren i socknar där vi fått uppgifter om både enskilda brunnar och kommunalt vatten.

Kartan baseras på 553 av de 704 svar vi fick på enkäten om dricksvattnet. Utifrån svaren har vi räknat fram medelbetyg på kommunalt och enskilt vatten i socknarna.

Höga betyg på öns vatten

Överlag så ger de som svarat på enkäten det gotländska vattnet ett högt betyg. Medelbetyget i enkäten blev 3,8. Bland svaren som redovisas på kartan är medelbetyget för enskilda brunnar 4 och för kommunalt vatten 3,8.

Det kommunala vattnet fick lägst betyg i Fröjel och Fårösund/Bunge och högst betyg i Garda, Lye, Silte, Sproge och Västergarn.

De enskilda brunnarna fick lägst betyg i Ardre, Fårö, Garda, Näs, Öja och Östergarn. Högst betyg fick de enskilda brunnarna i Akebäck, Alva, Barlingbo, Buttle, Eke, Ekeby, Fole, Hejdeby, Hejnum, Hemse, Lojsta, Träkumla, Viklau och Västerhejde.

Tänk på att det här inte är någon undersökning av hur vattnet faktiskt är - den utgår från vad de som svarat tycker om vattnet. Det statistiska underlaget är också för litet för att ge en heltäckande bild av hur vattnet är.

Varför är bara 553 av 704 svar med på kartan?

De svar som inte finns på kartan gick helt enkelt inte att placera ut geografiskt för att de som svarat inte skrivit vilken socken det gäller. Punkterna har vi valt att placera centralt i socknen, oftast vid kyrkan.

Sist - men inte minst, tack alla ni som tog er tid att svara på enkäten! Med er hjälp har vi fått veta hur vattnet är i 87 socknar runt om på ön. Vi har fått svar om 368 enskilda brunnar i 83 socknar och om det kommunala dricksvattnet i 27 socknar.

Mer om Vattengranskning i P4 Gotland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".