Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio

Naturvetare kämpar för sin utbildning

Elev: Det finns intresse
1:43 min

Elever på Wisbygymnasiets naturvetenskapliga program med samhällsinriktning reagerar på att det inte längre går att söka den inriktningen. 

De har själva märkt av att det finns intresse för utbildningen som gör det möjligt att våga pröva naturvetenskap, berättar Alicia Fogelberg. Hon och hennes klasskompisar kämpar för att elever även i framtiden ska få möjlighet att välja naturvetenskapligt program med samhällsinriktning, en utbildning där man läser tillsammans med naturvetarna första året och sedan tar beslut om vilken inriktning man ska gå.

För de som står i valet och kvalet om de ska gå det naturvetenskapliga programmet eller samhällsvetenskapligt program är det ett efterfrågat alternativ eftersom risken annars är att man annars väljer bort naturvetenskap som anses vara ett tuffare program.

För att nu få politikerna att ändra sig och återinföra programmet har eleverna skrivit ett brev till gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, som de hoppas nu ska lyssna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".