1 av 2
Hjulspår efter strandrensning östra Sudersand. Foto: Länsstyrelsen
2 av 2
Släkehög vid östra Sudersand. Foto: Länsstyrelsen

Kerstin Kalström: Är det turisterna vi ska leva på eller strandinsekterna?

Kerstin Kalström: Ska vi leva på turisterna eller strandinsekterna?
1:50 min

Länsstyrelsen på Gotland har åtalsanmält misstänkt brott mot miljöbalken och terrängkörningslagen på östra delen av Sudersand på Fårö efter att någon rensat släke. Helt fel, tycker Kerstin Kalström på Fårö.

Strandröjningen hotar sandlevande insekter enligt Gotlands länsstyrelse.

Men trots att markägaren Fårö samfällighetsförening tidigare fått avslag på ansökan om att få röja den aktuella strandremsan, säger Kerstin Kalström i styrelsen för föreningen att det inte är de som ändå rensade där.

– Det är antagligen någon bonde som i alla tider hämtat släke på stranden för att gödsla åkrarna med och helt plötsligt anmäler man det, säger hon.

– En insekt vinner över oss och då funderar jag på om det är turisterna vi ska leva på eller strandinsekterna?

Fårö samfällighetsförening äger Sudersand och har tillstånd från länsstyrelsen att röja den västra delen av stranden. Men myndigheten har sagt nej till deras ansökan om att även rensa den västra delen av stranden från släke, ett beslut som Kerstin Kalströn överklagat till Förvaltningsrätten.

Enligt länsstyrelsen kan strandstädning på vissa platser utarma faunan av ryggradslösa djur. Och eftersom Sudersand anses som en del av spridningsvägarna för sandlevande insekter till hela nordöstra Fårö, tycker länsstyrelsen att det är viktigt att bevara östra delen intakt.

Själva har länsstyrelsen fått tillstånd av Samfällighetsföreningen att röja skog längre in vid Sudersand för att få insekterna att trivas bättre. Och Kerstin Kalström tycker att det är konstigt att föreningen fått nej att hålla hela stranden fri från släke när länsstyrelsens skogsmaskiner lämnade mer spår.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".