Vattentornet i Visby. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
P4 Gotlands vattengranskning

Många av Visbyborna missnöjda med sitt dricksvatten

"Spola ur kranen ordentligt"
2:13 min

Nästan hälften av Visbyborna som svarat på P4 Gotlands vattenenkät är inte nöjda med sitt dricksvatten. Av de 94 personer i Visby med kommunalt vatten som svarade var 42 missnöjda.

På Jungmansgatan i Gråbo så tycker tre personer, som svarat på P4 Gotlands enkät, att det smakar unket/dy eller jordigt. En av dem skriver också att vattnet är rostigt och att det kan förekomma flagor i vattnet.

- Det kan nog bero på dålig omsättning och att det finns ledningsnät som fastighetsägare ansvarar över, som vi inte kommer åt att spola, säger Roland Hoas på Vattenverket.

På Gutevägen tycker två personer att det smakar metalliskt och unket/dy, en av dem tycker också att det smakar klor.

- Vi tillsätter klor till att vatten i Visby. Kloröverskott kan variera över tid, från dyng till dygn, vecka till vecka. Sen är det väldigt individuellt hur man upplever klorsmak, säger Roland Hoas.

På Byrumsgatan, strax söder om ringmuren, har tre personer tre olika klagomål. En tycker att det smakar metalliskt, en tycker det smakar jordigt och en tycker det smakar kalk.
En av dem köper sitt vatten och skriver att rören är rostiga.

- Det stämmer att rören är rostiga invändigt. Så är det bara. Det är gamla gjutjärnsledningar och det kommer vi nog inte ifrån. Sen är omsättningen dålig i just de kvarteren. Vi försöker spola ledningsnätet med jämna mellanrum för att underhålla det.

I P4 Gotlands enkät är det 42 personer som inte är nöjda med dricksvattnet i Visby.
16 personer i Visby anger att vattnet smakar kalk.
12 att det smakar metalliskt.
10 att det smakar unket/dy.
10 att det smakar jordigt
8 att det smakar klor.

Kalk beror på att vattnet helt enkelt innehåller det.

- Vi gör inget för att ta bort det, så det är som det är, säger Roland Hoas.

Vad kan då metallisk smak bero på?

- Det kan bero på att man inte spolat ur kranen ordentligt. Visbys vatten är svagt kopparaggressivt och står det still länge lakar det ur kopparrören. Det kan bero på det, säger Roland Hoas på Vattenverket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".