Släkehög vid östra Sudersand. Foto: Länsstyrelsen

Släke viktig för insekter på Sudersand

Gabriel Bernhardsson: Insekter är hårt trängda
6:27 min

Släken på delar av stranden på Sudersand på Fårö är viktigt för värdefulla insekter och  strandstädning rensar bort insekterna. Det är länsstyrelsens förklaring till en åtalanmälan mot olovlig strandstädning.

Länsstyrelsen har åtalsanmält misstänkt brott mot miljöbalken och terrängkörningslagen på Sudersand på Fårö efter att någon utan tillstånd har kört bort släke från östra delen av stranden, vilket enligt länsstyrelsen allvarligt hotar en av Gotlands viktigaste platser för sandlevande insekter

Fårö samfällighetsförening som äger marken, har sagt ja till att länsstyrelsen fått röja tallskogen för att förbättra för insekterna, men själv fått nej till att ta bort släke från stranden för att göra den badvänligare.

Något som fått Kerstin Kalström i Fårö samfällighetsförening att undra om insekterna är viktigare än badgästerna.

Gabriel Bernhardsson på länsstyrelsens naturvårdsenhet, förklarar att släken är  viktig för insekterna och säger att höga naturvärden kan ses som ett hinder för exploatering, eller som en dragningskraft för att locka besökare.

De badanden har redan två tredjedelen av den långa stranden och att naturvärdena borde kunna bevaras på den sista tredjedelen, anser han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".