Kryssningskaj föreslås bli havsorgel

Med havet som dirigent
4:27 min

Den nya kryssningskajen som planeras för 250 miljoner i Visby skulle kunna bli fantastisk havsorgel.  En orgel som skulle förena  turister och gotlänningarna, föreslår etnologiprofessorn Owe Ronström i Visby.

Idén till en ljudande kaj har han fått från en turiststad i Kroatien. Den byggdes 2005 för att som Owe Ronström säger förena turisterna med invånarna i staden.

-Arkitekten ville att innevånarna skulle vara stolta över sin stad. Och det lyckades, säger Owe Ronström, som tror att en kryssningskaj med musik skulle vara en attraktion inte bara för turisterna utan också för gotlänningarna. Det blir ett möte mellan människa och hav där havet står för musiken.

Så här låter den musikaliska kajen i Kroatien.

Musiken kommer från kamrar av plast som rörelserna i vattnet spelar in i och det uppstår ett tryck som går upp i piporna, och de fungerar som ett orgelpipa. Inuti kajen sitter det resonanskamrar. Det ska byggas in toner som bygger på traditionell musik som gotlänningar har skapat. Det blir inga melodier men man kan bygga ackord och klanger, berättar Owe Ronström.

-En kul idé, men kanske lite tidigt väckt men vi har öppna sinnen för det hela, säger Per Lindskog på Region Gotland i en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".