Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Längre intervju med styrmannen som tvingades sluta på Destination Gotland

"Stämningen är för jävlig"
4:42 min

Upprepade vilotidsbrott sliter allt hårdare på Destination Gotlands personal, säger en före detta anställd som själv berättar om "rädsla" och "lågt i tak". 

Under våren och sommaren lämnade personalen ombord på Destination Gotlands båtar flera rapporter till ledningen om upprepade vilotidsbrott, problem med bemanningen och säkerhetsarbete som inte hinns med. Det visar avvikkelserapporterna som P4 Gotland tagit del av och som vi rapporterat om tidigare.

Också en internrevisionsrapport från september talar om dålig stämning på färjorna och missnöje bland personalen som inte vågar påtala fel av rädsla för sina jobb. Den tidigare matrosen upplever att det var väldigt svårt att få kontakt med ledningen och få svar på sina frågor och synpunkter.

Vi har varit i kontakt med flera anställda på Destination Gotland. Många vågar inte kommentera sin arbetssituation - de är rädda att ett uttalande leder till sparken. En flerårig medarbetare säger att "stämningen är förjävlig”. "Visst har vi haft konflikter förr, men vi har alltid kunna lyssna på varandra och hitta ett fungerade sätt att jobba" säger personen som inte vågar ställa upp med sitt namn av rädsla för sitt jobb. Den personen upplever att bolagets ledning struntar i såväl fackets som medarbetares åsikter. Personens uppfattning att Destination Gotland har arbetskultur med lågt i tak där man mer än något annat är rädd för ledningen.

Den tidigare matrosen som vi intervjuat vågade påtala brister och skrev avvikkelserapporter.
Men han uppfattade sina synpunkter som ovälkomna hos ledningen och är övertygad om att hans avvikkelserapporter ledde till att han inte fick fortsätta på Destination Gotland. Han blev uppsagd i mars och hade anställning augusti ut. Han var uppsatt på schemat september ut men i början av augusti blev han hemskickad från sitt arbete.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".