Domprost Mats Hermansson vid "skeppet" fullt av tankelappar. Foto: Håkan Erlandsson/P4 Gotland Sveriges Radio.

Färre lämnar kyrkan i Visby domkyrkoförsamling

"Kulmen är nådd"
1:25 min

Antalet personer som lämnade Visby domkyrkoförsamling minskade med 120 personer i år, jämfört med förra året, även om många fortfarande hör av sig om utträde ur Svenska kyrkan.

– De flesta utträden sker i oktober. Jag skulle säga att nära hälften av dem som gått ur gjort det i oktober, säger Mats Hermansson

Tiden att gå ur svenska kyrkan, om man inte vill betala kyrkoavgift för kommande år, är innan första november. Och visst har det ringt en del till församlingsexpeditionerna runt om på Gotland. Förra året valde nära 600 personer att lämna svenska kyrkan. Siffror för hur det ser ut för hela Gotland i år har inte hunnit sammanställas, men i Visby har 189 personer gått ur svenska kyrkan, 120 personer färre än förra året.

– Det är väldigt trevligt förstås, det är ett slags betyg, säger Mats Hermansson.

Samtidigt är antalet som valt att bli medlemmar fortfarande lågt, 32 personer på två år. Men Mats Hermansson tror att trenden att gå ur svenska kyrkan har vänt.

– De allra flesta som spontant tänker att de ska lämna svenska kyrkan har gjort det i väldigt stor utsträckning. Det kommer fortfarande vara så att folk väljer att lämna svenska kyrkan, men jag tror att vi har nått kulmen, säger Mats Hermansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".