Anders Thomasson. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/SR Gotland.

Motvind för Gotlands näringsliv

Gotlands ekonomi går trögt
5:21 min

Det var en dyster företagsprognos som organisationen Svenskt Näringsliv presenterade på torsdagen. Sämre vinstmarginaler, trög omvärldsekonomi, stor osäkerhet och färre lediga jobb.

Förenklat: Sveriges ekonomi går trögt, enligt Svenskt näringslivs rapport. Och på Gotland går ekonomin ännu trögare. Enligt rapporten har Gotland ganska låg produktionstillväxt. Produktionen ökar inte lika snabbt som den gjort historiskt. Och i och med det behöver företagen inte anställa fler personer..

Anders Thomasson, regionchef för Svenskt Näringsliv på Gotland, säger svenska och utländska jordbruksföretag borde ha lika hårda produktionskrav, bland annat när det gäller djurskydd och miljökrav.

Enligt Svensk Näringslivs rapport vill många företag anställa personal. Men de arbetssökande har inte rätt kompetens. Förenklat: arbetslösa och lediga jobb matchar inte med varandra.

Enligt Jimmy Bomidien beror det här bland annat på att utbildningssystemet inte hängt med utvecklingen i näringslivet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".