1 av 3
Foto: Filip Joelsson/Sveriges Radio
2 av 3
Varierande värde på en stadsmur, visar Italienska beräkningar
3 av 3
Ulrika Mebus förklarar orsak till murras Foto Lasse Ahnell Sverigesradio

Seminarium om värdet av Visby ringmur

"P-platser kan påverka världsarvsstatusen"
6:46 min

Hur beräknar man värdet av Visby ringmur och hur har det förändrats sedan 1200-talet? I dag hålls ett seminarium i Visby om ringmuren ur olika aspekter.

Värdet av en ringmur var som högst när den byggdes för många hundra år sedan. Det konstaterade italienska forskare vid dagens möte. Sedan dess har murarnas värden ständigt sjunkit fram till början av 1900 talet. Ingen har egentligen sett något värde i att ha murarna kvar eller velat ta ansvar, det har varit en belastning att ha en stadsmur som i princip stått ivägen.

Visby stadsmur och ruinerna i Visby fridlystes 1805 och sedan 1800-talet har diskussionerna pågått om vem som skall ta hand om muren.

I dag ägs muren av Region Gotland och Riksantikvariämbetet har ansvar för muren men ingen av parterna anser att man har pengar att sköta muren.

Jämförelser gjordes i dag med de båda italienska städerna Sabbioneta och Mantova som blev världsarv 2008. Den stadsmur som finns där hade 1920 så lågt värde att delar av muren och en teater revs. Så illa har det inte gått för Visby ringmur men jämförelserna är intressanta. I Italien byggdes en fabrik mycket nära den värdelösa stadsmuren, en modern fabrik som ökade sysslesättningen och delvis bidrog till murens underhåll. Fabriken ligger inom den buffertzon som omgärdar muren. I Visby finns det också buffertzon utanför muren, men här är det mycket stora  parkeringsplatser som ligger inom murens buffertzon och som påverkar utvecklingen av världsarvet.

I Italien har den närliggande fabriken nu ansökt att få bygga en hög skorsten som om det tillåts riskerar att kasta ut staden från Unescos världsarv.

Även bilparkeringar i Visby kan påverka världsarvsstatusen menade vissa deltagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".