Foto: Ida Leveby Andersson/Sveriges Radio Gotland.

Kvinnojourer vill ha mer pengar

"Tyvärr, vi har ingen skattkista"
1:44 min

Gotlands två kvinnojourer behöver mer pengar från regionen för att kunna utveckla sin verksamhet.

Kvinnojourerna på Gotland erbjuder stöd och skydd åt våldsutsatta kvinnor och deras barn. Båda bygger de på ideell verksamhet och måste varje år söka pengar, bland annat från Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund. Där konkurrerar de mot 140 andra lokala jourer. Därför söker de också verksamhetsbidrag från region Gotland. Amanda får i år 125 000 kronor. Pengarna räcker till hyran för föreningens lokaler och det skyddade boendet, men inte så mycket utöver det, säger en av de som jobbar i föreningen till Sveriges Radio Gotland. Nystartade kvinnojouren Trots ansökte om 57 000 kronor, men fick 15 000 kronor.
– När jag tog upp frågan med region Gotland så fick jag svaret "tyvärr, vi har ingen skattkista, det finns inga pengar till sådan här verksamhet". Men som jag ser det så kan vi ge så mycket och jobba med så mycket att region Gotland skulle tjäna på det här i det långa loppet, säger Li Grebäck, ordförande för kvinnojouren Trots.

Hanna Westerén, ordförande för socialnämnden säger att det kan bli aktuellt med mer pengar till kvinnojourerna.
– De gör verkligen ett viktigt arbete så det är klart att jag förstår att de tycker att regionen skulle tjäna på att främja deras verksamheter och det kanske börjar bli dags att på sikt diskutera en annan modell för hur vi samverkar, men det är inget jag kan sätta ner foten på idag, för det bygger på regionens ingång i det här men också kvinnojourerna och hur långt det är möjligt för dem att i så fall freda sitt oberoende, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".