Foto: Karin Hartmann/Sveriges Radio

Barnomsorgsföretag undanhöll uppgifter

Dagmamman: Hade för få barn
1:16 min

En dagmamma i Visby som arbetat för fastlandsföretaget Christella slutade, men företaget upplyste aldrig Region Gotland om det, trots att det är ett krav.

Dagmamman jobbade för Uddevallaföretaget Christella med liknande verksamhet i 10 andra kommuner.

På Gotland började Christella med två dagmammor i Slite 2013. I våras startade ytterligare två i Visby. Men bara nio månader senare slutade en av dem. Till P4 Gotland säger dagmamman att hon hade för få barn för att det skulle gå ihop - och företaget hjälpte henne inte med det.

I epost till företaget tre veckor efter att dagmamman sa upp sig, undrar Barn- och utbildningsförvaltningen vem som ska vikariera för den ensamma dagmamman i Visby och påpekar att Christella måste höra av sig när någon slutar.

Region Gotland godkände företaget 2012 för pedagogisk omsorg på ön. Sen dess har tre kommuner sagt nej till Christella, och det gör att de inte får barnsomsorgspeng där - och de kommunerna vann i domstol.

Karin Sandberg-Täpp ansvarar för tillsyn av dagmammor på Region Gotland. Hon vill inte kommentera innan hon vet mer, men säger att de inte haft problem med Christella.

Nu har Christella tre dagmammor på Gotland med 17 barn. Efter att dagmamman slutat saknar ett barn barnomsorg. Totalt i hela Sverige har de 25 dagmammor med 121 dagis- och fritisbarn i 11 kommuner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".