Gutniskt mynt. Foto: Kenneth Jonsson, Stockholms universitet

Många gotländska mynt säljs på nätet

Myntexpert: Mycket vanligt på samlarmarknaden
1:43 min

Många medeltida mynt från Gotland säljs på olika internationella auktionssidor på internet. Just nu kan man till exempel köpa ett gotlandstillverkat 1300-talsmynt från en lettisk säljare.

Myntexperten Kenneth Jonsson, professor i numismatik och penninghistoria vid Stockholms universitet, säger att det inte nödvändigtvis handlar om en olaglig försäljning av fornfynd.

Myntet som nu är till salu är ett vanligt mynt på samlarmarknaden, säger Kenneth Jonsson.

– Det kommer ut en hel del mynt på internet från säljare i Baltikum till exempel. Det kan röra sig om någonting man hittat i nutid som alltså skulle ha anmälts till ett museum där, men det kan också ha varit ett mynt som har funnits i samlarägo under mycket lång tid.

Kenneth Jonsson tror att det ofta är omöjligt att bevisa att mynt som säljs på nätet är plundringsfynd och säger att den enda vägen att stoppa att föremål från det gotländska kulturarvet säljs vidare är att förhindra nya skattplundringar.

För några år sedan genomfördes projektet Ett plundrat kulturarv, ett samarbete mellan länsstyrelsen och andra berörda myndigheter på Gotland i förebyggande syfte. Tack vare samarbetet kunde också flera personer åtals för fornminnesbrott på södra Gotland, tre av dem dömdes till fängelse. Men nu är projektet slut och det är synd tycker Kenneth Jonsson.

– Man skulle behöva någonting som pågick under kontinuerlig tid. Men det krävs att myndigheterna samarbetar och har en aktiv uppsökande verksamhet på områden där det finns möjlighet att plundra. Det sker inte för närvarande på Gotland.

Kenneth Jonsson är helt övertygad om att det fortfarande pågår skattplundring på Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".