Gustav Åhlén. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio

Gustaf Åhlén i debattartikel: "Skolans narkotikaundervisning får motsatt effekt"

Den svenska skolan borde sluta visa på effekterna av droger och istället berätta vad man ska göra om någon råkat illa ut på grund av narkotikan, skriver Gustaf Åhlén, ordförande CUF Gotland, på Nyheter24.

Gustaf Åhlén, som är ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund på Gotland och gjort sig känd som förespråkare för legalisering av cannabis, skriver att han "under gymnasiet fått uppleva skräckpropaganda ... om effekterna av cannabisbruk. -– När en tredjedel av de svenska ungdomarna har testat cannabis, går det inte längre att undervisa på det här sättet."

I artikeln på Nyheter24 skriver Gustaf Åhlén att "skolan bör i stället lägga energi på att förklara hur man handskas ifall man själv eller någon annan råkat illa ut efter att ha brukat narkotikan. Att förklara vilka effekter olika droger ger, får enbart motsatt effekt".

"Den svenska narkotikapolitiken dödar. Det är dags att vi gör slut med den föråldrade tanken om en nollvision mot narkotikabruk och i stället inför en nollvision mot den förödande narkotikadödligheten", skriver han vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".