Läkare får kritik för otillräcklig provtagning

Inspektionen för vård och omsorg (IVO), kritiserar en läkare på en vårdcentral i Visby som inte tog tillräckligt med prover när en kvinna sökte vård i fjol.

Det handlar om Jennifer Björk som tidigare berättat i P4 Gotland som sin sjukdom och felaktiga diagnos.

Efter besök på vårdcentralen skickades hon hem med recept på nässprej. En månad senare fick hon träffa en annan läkare där som konstaterade låga blodvärden och skrev remiss till lasarettet. Där upptäckte de att hon hade akut leukemi.

Kvinnan anmälde den första läkaren för att den sena diagnosen gör att hon kan få svårt att bli gravid i framtiden, och hon undrar vad som kunde ha hänt om hon inte träffat en annan läkare.

Vårdcentralens chef anser att det inte är säkert att kvinnans blodvärde var lågt första gången. Enligt läkaren själv tydde inget på att hon hade leukemi då.

IVO anser att läkaren borde ha tagit fler prover, och att det var fel att ge henne nässprej och medicin mot nästäppa utan att veta vad felet var. Det innebär att vård inte getts enligt vetenskap och beprövad erfarenhet, och därför kan läkaren inte kan undgå kritik.

Däremot kan inte Inspektionen för vård och omsorg avgöra om kvinnans sjukdom påverkades av den försenade upptäckten av leukemin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".