Kent Pettersson med mor Anja, på Pjäsen i Visby. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Kent Pettersson med mor Anja, på Pjäsen i Visby. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Ständigt ny personal på Pjäsen i Visby retar anhörig

Tror hon är mest besviken över indraget julbord
2:25 min

Sonen till en kvinna på särskilda boendet Pjäsen i Visby, kritiserar det han upplever som försämringar. Kent Pettersson radar upp mycket som han tycker blivit sämre sedan regionen tog över.

Kent Pettersson ifrågasätter varför regionen inte frågat just de anhöriga och de närmast berörda - de boende - hur de upplever Pjäsen nu, jämfört med på privata Attendos tid.

– Det som retar mig mest är oviljan att ta del av det som hänt förut; vad var det som var bra innan regionen tog över driften? Kent Pettersson tycker att Region Gotland borde fråga om det finns något att lära och ta efter från tiden då Attendo drev Pjäsen.

För några år sedan ramlade Kents mamma Anja i hemmet och efter det fallet är hon sig inte lik. Hon hamnade i rullstol och något mer hände också med henne i fallet, för nu har svårt att kommunicera. Hon kan själv inte alltid berätta hur hon har det på hemmet.

Därför gillar inte sonen Kent den känsla han nu har av många försämringar; ingen har tid för promenader längre, upplever han. Det kan gå flera veckor då hans mamma inte får komma utanför ytterdörren och det är stor omsättning på personal, tycker han, ständigt nya ansikten, färre hårtvättar, längre mellan duschtillfällena, misstänker han och inga, eller få, tillfällen med trivsamma matlagningar i köken på våningsplanen.

– Det känns lite grann som att man börjat snåla, säger Kent Pettersson. Det sägs att det är samma kvalitet till samma pris som tidigare, men det är inte riktigt samma kvalitet, säger han.

Eftersom sonen Kent bara bor delvis på Gotland, måste han ofta följa hur hans mamma har det, på distans. Därför värdesatte han de månatliga informationsbrev som kom från Attendo med besked om vad som hade hänt och skulle hända på boendet, allt från presentation av ny personal till besked om något trubadurbesök eller en pubafton.

Han har flera gånger efterlyst sådana informationsbrev också från regionen - men begriper inte det besked han fått från ansvarigt håll.

Och det som han tror att mamma Anja är mest besviken över är det indragna julbordet. Attendo ordnade utflykt så att de boende fick äta riktigt julbord. Nu anser Kent Pettersson att Region Gotland tar från dem som inte har så mycket kvar att se fram emot i livet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".