Ann-Sofie Lindskog är avdelningschef på Region Gotlands samhällsbyggnadsförvaltning med ansvar för bland annat vatten och avlopp. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland

Finansieringen av Region Gotlands VA-plan inte klar

Lindskog: Tragiskt om det blir tvärnit
2:13 min

Finansieringen av Region Gotlands VA-plan på 822 miljoner kronor fram till år 2022 är inte klar. Hittills saknas politiska beslut för 465 miljoner.

- Det är alltid en osäkerhet när det handlar om så mycket pengar. Det kan hända saker som gör att politiken är tvungen att göra omprioriteringar. Så någon total garanti kan inte jag ge, säger Ann-Sofi Lindskog, avdelningschef på Samhällsbyggnadsförvaltningen Region Gotland.

Region Gotlands VA-plan är ett häfte på 36 sidor och kostar 822 miljoner att förverkliga.
VA-planen är klubbad i kommunfullmäktige och handlar om att bygga nya ledningar, vatten- och avloppsverk, bland annat som renar havsvatten och till underhåll av det befintliga nätet. Planen gäller till år 2022.
Men vad det gäller själva finansieringen finns det bara beslut fram till 2019, enligt Ann-Sofi Lindskog. Det är 357 miljoner kronor.

För följande tre år är det drygt 150 miljoner där finansieringen inte är beslutat om.
Dessutom saknas politiska beslut på finansieringen av 224 miljoner kronor som handlar om behovet av ytterligare underhåll.

Totalt rör det sig om 465 miljoner där finansieringen inte är klar
, berättar Ann-Sofi Lindskog.

- Det vore väldigt tragiskt om det blir tvärnit. Men jag vill inte kräva mina politiker på ett svar att alla de här pengarna finns, utan att viljeinriktningen ska vara den här.

VA-systemet är tänkt att bära sig självt, det vill säga att alla abbonnenter står för alla kostnader. Investeringarna nu ska göras genom lån från Region Gotland, som skrivs av under 25-30 år.
Men i VA-planen står det att det inte är "möjligt att VA-kollektivet (nuvarande abbonenter) ska stå för hela kostnaden."

Ann-Sofi Lindskog utesluter därför inte taxorna blir högre, trots att Gotland redan har bland de högsta taxorna i Sverige.

- Jag tror att vi kommer att komma i en situation då det kanske är så att vi får betala ytterligare för att säkra tillgången till vatten och att vi ska kunna bli fler, säger Ann-Sofi Lindskog.

Lindskog utesluter inte heller att exploatörer som bygger nya bostadsområden eller flerfamiljshus är med och betalar mer eller att alla skattebetalare kan komma att vara med och finansiera VA-planen.

- Det är en politisk fråga. Vi kan se att det finns de kommuner som gör så och vi redovisar att det är en möjlig väg att gå, säger Ann-Sofi Lindskog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".