Visby lasarett. Foto: Daniel Värjö/P4 Gotland Sveriges Radio

Nya anmälningar om brister i gotländska vården

Gotlands hälso- och sjukvårdsförvaltning har anmält två nya händelser till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Det gäller ett självmord på en vårdinrättning och en njurkateter som drogs ur sitt läge.

Det var en man i tjugoårsåldern med blandmissbruk och psykiska  problem, som sökte för ett sår på Visby lasarett men blev inlagd på grund av nedstämdhet och självmordsrisk. På avdelningen förbättrades mannens tillstånd men en vecka senare, under en obevakad stund tog han sitt liv.

Den andra anmälan handlar om en man i 90-årsåldern, som vårdades på lasarettet. Han hade kateter från ena njuren men vid en lägesförflyttning i sängen fastnade katetern och drogs ut. Mannen fick svår smärta, gick in i chock och fördes till IVA. Efter ett dygn hade mannens tillstånd stabiliserats och han kunde återföras till vanlig vårdavdelning.

Båda händelserna inom den gotländska vården har nu anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".