Foto: Skoob Salihi/Sveriges Radio

Mottagning för unga på Gotland med drogproblem öppnad

"Glad att Gotland nu kan satsa extra"
1:42 min

Den nya mottagningen Mini-Maria har nu öppnat i Visby. Dit ska ungdomar som hamnat i drogberoende kunna få hjälp och även deras familjer, berättar samordnaren Eva Lindvall.

I källaren i samma hus som barn-och ungdomspsykiatrin i norra Visby ligger den nya beroendemottagningen, som är speciellt för ungdomar upp till 24 år. Där gör man nu i ordning ombonade samtalsrum för att ta emot unga som behöver hjälp att sluta med droger och bryta dåliga vanor. Sammanlagt arbetar fem personer på Mini Maria, tre behandlare från socialtjänsten och en sjuksköterska och så kommer en läkare en gång i veckan. Och tanken är att det ska vara lätt att bara kunna ringa dit och få ett samtal.

De ungdomar som behöver får sedan gå speciella program för att kunna vänja sig av med droger och även deras familj kan få hjälp med stöttande samtal. Eva Lindvall är glad att Gotland nu kan satsa extra på att hjälpa unga med drogproblem. Det gäller till stor del alkohol och cannabis. Och den omdiskuterade drogen spice som på senare tid lett till flera akuta fall på lasarettet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".