Anton Engdahl, Leo Olsson och Albin Linder i gruppen Eagle Ray. Foto: Anton Engdahl

Eagle Ray Gotlands nya progressiva rockband

"Det är ballt att ha två halsar"
18 min

Långa låtar av det komplexa slaget, dubbelhalsade instrument och en fascination för undervattensdjur. Möt Eagle Ray, Gotlands nya progressiva rockband.

För ett halvår sedan lockade Albin Linder in Leo Olsson på genren progressiv rock. Tillsammans med Anton Engdahl bildade de bandet Eagle Ray och spelar nu musik med anslag i 70-talets brittiska musikscen.

– Det finns både svensk progg och brittisk prog, det är viktigt att skilja på det. Vi spelar det senare. Det är kanske inte är musik för topplistorna, men det finns ändå en svensk våg just nu i genren, säger Albin Linder.

Eagle Ray kommer från namnet på en grupp med rockor. Gruppen har än så länge bara gjort två spelningar, men har ändå blivit ett namn på den gotländska musikscenen. Mycket tack vare bandmedlemmarnas tekniska talang.

– Det är kul att spela den här typen av musik för att det är väldigt utmanande. Det kan ta ett tag att lära sig Albins låtar, säger Leo Olsson.

– Ibland kommer jag själv inte ihåg vad jag har skrivit och i bland har jag svårt att förklara det. Då är det bra med Anton som en slags mellanhand som kan översätta mina tankar för Leo, säger Albin Linder.

Den progressiva rocken, eller symfonirocken som den ibland kallas, består ofta av komplexa taktarter och tio minuter långa låtar. Och så då dubbelhalsade instrument. Nästa gång bandet spelar live hoppas man kunna använda det.

– Det är fräckt, det är liksom flera instrument i ett. Men två halsar räcker nog, där sätter vi nog gränsen, säger Leo Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".