Marika Kai och Ingrid Schiöler. Foto: Malin Nordström/Sveriges Radio.
Marika Kai och Ingrid Schiöler. Foto: Malin Nordström/Sveriges Radio.

Därför tigger romerna på Gotland

"Vi har svårt att förstå att det kan vara bättre att bo i en bil här"
11 min

I Rumänien blir de jagade, slagna och får sina hus nedbrända. Mot den bakgrunden ter sig en tillvaro på Gotland hoppfull för de romer som kommer hit, även om det innebär att de måste tigga på gatorna.

Under det senaste året syns alltfler romer tigga utanför butiker runtom på Gotland. Marika Kai och Ingrid Schiöler, båda sakkunniga i romska frågor förklarar varför det inte längre bara är i storstäderna man ser dem tigga.

- Den lilla summan pengar de får in gör att de kan överleva ytterligare en dag. I Rumänien blir deras hus nedbrända, de blir jagade och slagna. Här känner de att det kanske finns ett litet hopp, säger Marika Kai.

- I varenda liten kommun i hela Sverige där det finns en butik finns det någon som sitter utanför och tigger. Jag tror att det beror på att det finns i medvetandet att svenska människor är vänliga och givmilda. Fler har också kunnat komma iväg från Rumänien och Bulgarien och där får man en annan världsbild när man hör grannar som kommer tillbaka med lite pengar man kan leva på och kanske förbättra sina hus, säger Ingrid Schiöler.

Marika Kai är själv rom. Hon är född och uppvuxen i Sverige men talar det romska språket. Hon tycker att det viktigaste är att se personerna som tigger och inte bara gå förbi. 

Se dem i ögonen, låt dem känna att de är en människa. Har man småpengar på sig så kan man ge, men man måste inte ge, säger hon.

Marika Kai avfärdar bestämt ryktena om att det skulle finnas ligor bakom som tar hand om de pengar tiggarna lyckas få ihop.

- Så länge som jag jobbat med detta och pratat med tiggarna, och jag har aldrig sett maffiabilen, männen med kostymer och allt vad det talas om. Däremot kommer det ofta hit en stor familj, som delar upp sig och tigger på olika ställen. Någon kanske kommer och avlastar dem och tar hand om pengarna. Det kan vara det som får människor runtom att tro att någon tar pengarna ifrån dem, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".