Nordkalks Klinthagenbrott. Flygbild: Gunnar Britse
Nordkalks Klinthagenbrott. Flygbild: Gunnar Britse

Nu börjar förhandlingarna om Nordkalks täkt i Klinthagen

Naturvårdsverket avråder från tillstånd i vissa delar
2:01 min

I dag inleds förhandlingarna i Mark- och miljödomstolen om Nordkalks ansökan om fortsatt och utökad stenbrytning i Klinthagentäkten.

Flera myndigheter har sagt ja till att förlänga brytningstillståndet som går ut vid årsskiftet men Naturvårdsverket vill att området begränsas. Krister Mild, biolog på Naturvårdsverket, säger att naturvärdena är för höga i de norra och södra delarna av det nya brytområdet för att det ska vara lämpligt.

– Vi avråder domstolen från att Nordkalk ska få ett tillstånd i de delarna. Bryter man bort de naturtyperna är de för alltid förlorade, säger han. 

Nordkalk vill bryta de drygt 20 miljoner ton kalksten som finns kvar i Klinthagen plus ytterligare 7, 5 miljoner ton sten i närområdet under sex år. Det handlar om att hålla produktionen igång i väntan på avgörandet om den nya täkten Ducker i Bunge, även om bolaget redan sagt upp drygt 50 tjänster på Gotland.

Motparternas invändningar mot Nordkalks ansökan om en utvidgning av Klinthagentäkten har handlat mycket om risken för skada i det intilliggande Natura 2000-området Hoburgsmyr. Nordkalk tycker däremot att de med sitt nya kontrollprogram kunnat visa att stenbrytningen inte påverkat vattentillgången i den känsliga myren. Men Naturvårdsverket håller inte med om det.

– Genom att de inte har gjort de grundvatten- och ytvattenmätningar som man skulle så vet vi idag inte om bolaget har påverkat myren eller inte, säger Krister Mild.

Själva kommer Naturvårdsverket däremot inte att vara med under Mark- och miljödomstolens förhandlingar om Klinthagentäkten som inleds i Kappelshamn under onsdagen. Det beror enligt Krister Mild på resursbrist hos myndigheten och det finns andra ärenden som varit mer akuta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".