Bullemätare. Foto: Rufus Ollberg Jägemar/SR Gotland
Så här ser bullemätaren ut som registrerar stoj och stim från visbykrogarna. Foto: Rufus Ollberg Jägemar/SR Gotland

Fortsatt tvist om krogbuller

Debatten kring hur mycket musiken från krogarna vid Stora Torget i Visby får störa de boende, fortsätter. Länsstyrelsen har  sagt nej till ett antal krav från flera personer på hur ljudet ska från krogarna ska begränsas.

De klagande vill bland annat att möjligheten att spela musik utomhus i nära anslutning till boende ska utredas och att det ska ställas höga krav på att begränsa musiken för att undvika olägenhet för de boendes  hälsa.

Men länsstyrelsen anser att de klagandes krav redan delvis tillgodoses  i miljöbalken och att miljö- och hälsoskyddsnämnden inte har befogenhet att gå med på de klagandes krav och att det därför var rätt av regionen att också säga nej till kraven.

Mark- och miljödomstolen har också nyligen skickat tillbaka frågan om hur mycket det får låta från restaurang Nunnan vid torget till miljö- och hälsoskyddsnämnden. Där gäller det om gränsen för ljudet kan sänkas från 30 till 25 decibel i lägenheten ovanför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".