Nordkalks stenbrott i Klintehagen på Gotland. Foto:Henrik Wallenius/SR Gotland
Nordkalks stenbrott i Klintehagen på Gotland. Foto:Henrik Wallenius/SR Gotland

Färre måste sluta om Nordkalk får fortsätta i Klinthagen

Nordkalks vd: Vi måste först utvärdera domen
1:40 min

Om Mark- och miljödomstolen ger tillstånd till stenbrytning vid Nordkalks täkt i Klinthagen efter årsskiftet kan det bli mindre omfattande uppsägningar än som tidigare varslats. 

Men tiden börjar rinna ut för Nordkalk. Det nuvarande tillståndet går ut vid årskiftet och 53,5 tjänster försvinner om brytningen måste upphöra vid årsskiftet och de uppsagda kommer sedan att sluta succesivt under nästa år.

Men om bolaget får fortsätta brytningen så kan det bli färre än de nu varslade som måste sluta, enligt Nordkalks vd Anders Mattsson, som hoppas på ett snabbt beslut i mark- och miljödomstolen om fortsatt brytning...

Bolaget vill därför, även om domen försenas eller överklagas, få fortsätta att bryta i täkten i de områden där bolaget nu har tillstånd, även efter årskiftet.

Nordkalk vill också direkt få börja bryta i de delar av det nya brytområdet, som bolaget nu söker tillstånd för, som Länsstyrelsen inte varit emot.

Nordkalk kommer dock att bryta i en lägre takt än tidigare i Klinthagen om bolaget får fortsatt tillstånd.

Relaterat

Mer om Stenbrytningen på Gotland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".