Äldreboendet Pjäsen i Visby. Arkivfoto: Jonas Neuman/P4 Gotland Sveriges Radio
Det särskilda boendet Pjäsen i Visby. Foto: Jonas Neuman/P4 Gotland Sveriges Radio

Regionen undersöker inte om "guldkanter" försvunnit från Pjäsen i Visby

Mariann Godin Luthman:Inget syfte i att jämföra
3:20 min

Region Gotland kommer inte att göra någon jämförande undersökning av Attendos vård och den egna på Pjäsen. Det säger chefen på socialförvaltningens beställaravdelning efter kritik om försämringar.

Regionen har fått kritik från en anhörig till en kvinna på det särskilda boendet - för oviljan att ta reda på vad som blivit sämre på Pjäsen sedan regionen tog över driften från Attendo.

Den anhörige, Kent Pettersson, är besviken på det han upplever som många försämringar på Pjäsen. Han har efterlyst en jämförelse, då och nu, för att regionen skall veta vad de boende uppskattade, men som försvunnit nu.

- Det finns inget syfte i att jämföra, säger Mariann Godin Luthman som är chef på socialförvaltningens beställaravdelning, och tillägger att det viktiga är att brukarna har det bra just nu på Pjäsen. Uppdraget är inte att jämföra, säger hon.

- Vi har uppdrag att titta på att man följer kvalitetskraven oavsett om det är egen regi eller privat regi, säger hon.

Det är samma krav på verksamheten oavsett om den sker i privat regi eller regionens egen, säger Mariann Godin Luthman. Det finns ett dokument "uppdrag och kvalitetskrav på särskilt boende" som socialförvaltningen tar spjärn mot för att följa upp verksamheten på Pjäsen.

Hon säger att de helt enkelt inte jämfört hur de boende upplevt de båda driftformerna, för att det inte ingår i uppdraget. Det de kontrollerar är ATT verksamheten uppfyller kraven. Om Attendo, på sin tid, då gjorde det - och lite till - så är det inget regionen går in för att just jämföra.

Och det var just det sonen till en boende efterlyste; att regionen skall fråga dem som verksamheten är till för vad de tycker gått förlorat, i syfte att förbättra. Han saknar matdofterna t ex.

Han, Kent Pettersson, ifrågasätter också varför regionen inte vill ta reda på vad de anhöriga och de boende tycker, t ex om de ständigt nya ansiktena, då vikarierna kommer och går - hela tiden.

Men Mariann Godin Luthman säger att det finns nationella brukarundersökningar som tar reda på vad de boende tycker. Tillsammans med kvalitetsuppföljningarna får det bli fakta för hur de boende har det. Att jämföra och ta efter Attendo är inte det regionen har för ögonen. Däremot finns ett uppdrag att lära av varandra. Det sker i ett "branschråd", förklarar hon, där chefer för olika särskilda boenden samlas.

- När vi då ser att ett boende gör något bra så lyfter vi det och försöker lära av goda exempel, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".