Länsstyrelsen på Gotland. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Länsstyrelsen i Gotlands län. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Länsstyrelsen säger delvis nej till Nordkalk i Klinthagen

Petter Rimfors. Länsstyrelsen om Nordkalk förhandlingar
1:31 min

Länsstyrelsen ger i Mark- och miljödomstolen klartecken för Nordkalk till förlängt tillstånd i Klinthagen efter årskiftet, men säger nej till stora delar av det nya område Nordkalk vill bryta i.

Nordkalks nuvarande tillstånd går ut vid årskiftet. Länsstyrelsen tillstyrker i Mark- och miljödomstolen att Nordkalk får gå djupare i de områden som bolaget har tillstånd på nu. Men det område som ligger närmast Natura 2000-området Hoburgs myr säger Länsstyrelsen nej till. Likaså till stora delar av det nya område som Nordkalk vill bryta i, på grund av höga naturvärden och rödlistade arter.

Enligt Nordkalk handlar det om runt fem miljoner ton kalksten som de inte får bryta om Mark- och miljödomstolen går på Länsstyrelsens linje. Totalt vill Nordkalk bryta ytterligare 20 miljoner ton i Klinthagen under sex år.

När det gäller Natura 2000-området Hoburgs myr anser Nordkalk att de inte påverkat området negativt. Men enligt Länsstyrelsen är det omöjligt att befästa eftersom bolaget inte gjort de ytvattenmätningar som bolaget enligt kontrollprogrammet varit skyldiga att göra. Dessutom konstaterar Länsstyrelsen att Nordkalks brytning sänkt grundvattennivåerna i området. Eftersom det inte ska få finnas några rimliga tvivel att verksamheten inte skadar Hoburgs myr, så säger Länsstyrelsen alltså nej till brytningen i den delen av Klinthagen-täkten.

Idag fortsätter förhandlingen i domstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".