Lena Andréasson, avdelningschef för Region Gotlands särskilda boenden. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Lena Andréasson, avdelningschef för Region Gotlands särskilda boenden. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Pjäsen-chefen starkt berörd av anhörigs besvikelse på särskilda boendet

Lena Andréasson:Vi ska komma närmare de boende
2:03 min

På Pjäsen jobbar de nu aktivt med att höja kvaliteten efter det efter missnöje som framkommit om försämringar, efter det att regionen tagit över driften.

Lena Andréasson, som är avdelningschef för bland annat de särskilda boendena, kommenterar här kritiken från en anhörig till en boende; kritik till exempel om att "regionen börjat snåla" på Pjäsen.

- Jag blir starkt berörd av att han upplever försämringar. Det har tidigare framkommit i media att vi har försämrats i olika delar och vi jobbar väldigt aktivt med det nu, säger Lena Andréasson.

Efter all uppmärksamhet på negativa påpekanden om kvaliteten på Pjäsen säger Lena Andréasson att de tagit fram en ordentlig handlingsplan som vilar på regionens värdegrund, med ledstjärnor i ord som "delaktighet, förtroende och omtanke".

Det förbättringsarbetet pågår just nu, säger hon och resultatet skall redovisas för politikerna i december.

Och Lena Andréasson berättar att regionen nu faktiskt kommit ut med ett sådant där anhörigbrev, precis som efterlysts av den kritiska son, som vi hört sakna information om vad som händer på hemmet. Under den tid regionen drivit Pjäsen, snart 1,5 år, har det bara kommit ett brev, uppgav den anhöriga P4 Gotland talat med och Lena Andréasson ger honom rätt i att det var dåligt.

- Det är att beklaga; han har rätt i att vi varit dåliga på anhöriginformation. Men vi har kommit i gång med den nu.

Och det skall kallas till "bo-råd" för att de boende skall få ha synpunkter och berätta hur de vill ha det på Pjäsen. Inför jul ordnas det också "trevliga anhörigträffar ", säger Lena Andréasson, där anhöriga kan framföra vad de tycker.

Så här beskriver hon det viktigaste att jobba med för att förbättra läget på Pjäsen. 

- Dels att komma närmare de anhöriga, men framför allt de boende och att vi också jobbar mycket med personalen. Han har helt rätt i att vi haft en dålig kontinuitet med mycket vikarier inne. Vi jobbar nu aktivt med att se över schema så att det finns ett grundschema med personal som räcker till. 

Relaterat

Mer om Morgon i P4 Gotland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".