Medeltidsveckan. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Tar krafttag mot sexövergrepp under rollspel

"Man blir förbannad"
1:09 min

Flera personer har berättat att de har blivit utsatta för sexuella övergrepp i lajvsammanhang runt om i landet. Nu säger Medeltidsveckans ledning att de agerar mot de sexuella övergreppen.

Med mer än 30 000 tillresta personer till Medeltidsveckan, många av dem lajvare, så befarar nu ledningen för arrangemanget att det även kan ha inträffat övergrepp på Gotland. Det har fått Björn Sundberg att reagera.
– Man blir förbannad och irriterad och det är ingenting som vi kan tolerera, säger han.

I somras startades en sluten facebookgrupp för kvinnor i liverollspel och det är där som många skrivit om egna erfarenheter. De berättar om en hierarkisk kultur inom liverollspelen och slutna grupper som gjort det svårt att berätta om övergrepp.

– Det är unga människor och nya situationer. Det finns också etablerade kulturer där vissa personer är inflytelserika med stora kontaktnät och det kan finnas problem mellan dem och nykomlingar, säger Björn Sundgren.

I artikeln på sidan spelkult.se som har fått stor spridning i sociala medier uppmärksamades problemet med sexuella trakasserier i lajvvärlden mer synligt. Det handlar enligt artikeln om kvinnor som ofredats, blivit tafsade på men också om övergrepp och våldtäkter på sovande eller berusade deltagare.

Fakta: Levande rollspel/lajv

Levande rollspel eller lajv (från engelska live action roleplaying, kort: LARP) är en hybrid mellan hobby och teater som uppstått ur andra rollspel men som numera är en fristående aktivitet. I levande rollspel försöker varje deltagare spela en karaktär i tal och uppförande. Levande rollspel skiljer sig från vanligt bordsrollspel genom att man använder rekvisita och agerar vad rollpersonen gör, och från exempelvis improvisationsteater genom att agerandet normalt sker utan publik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".