Steve Sjökvist. Foto: Sveriges Radio.
Steve Sjökvist. Foto: Sveriges Radio.
GODMORGON GOTLAND

Steve Sjökvist om att leva med aids

"Rädda människor är det farligaste som finns"
12 min

Beskedet om att Steve Sjökvist var hiv-positiv kom som en dödsdom. Nu, 27 år efter diagnosen, arbetar han som sjukhusdiakon och kallar sig för hiv-aktivist.

Han jobbade inom vården i Göteborg, men när han skulle testa sig 1987, då åkte han till Stockholm för att slippa möta någon bekant. 

Efter beskedet konstaterade han att hans liv skulle bli kort. 

- Jag var trettio år, hade varit ute i vida världen, bott i Saudiarabien och USA, jag var stark. Ingenting kunde stoppa mig. 

Steve Sjökvist hann stöta på många fördomar och mycket rädsla. Det fanns till exempel läkare som föreslog att man skulle märka hiv-positiva med en tatuering. 

- Det är inte alltid de med längst utbildning som är mest empatiska, konstaterar han.

Under hela 1996 låg han inlagd på sjukhus, så gott som döende. Sedan kom bromsmedicinerna. Idag arbetar han som sjukhusdiakon på Karolinska sjukhuset. Han har också skrivit om sitt liv som hiv-positiv. 

Fördomarna och rädslan stöter han fortfarande på ibland. 

- Det kan dyka upp när som helst, som nu med ebola till exempel. Det behövs så lite i ett samhälle innan folk avslöjar sina sunkiga tankar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".