Prideflagga. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Prideflagga på Österport. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Ingen HBT-certifiering av den gotländska vården

De Maecker: En policy kan bli hyllvärmare
2:59 min

Region Gotland har flera gånger sagt nej till att låta verksamheter inom sjukvården HBT-certifiera sig via RFSL. Eva Gahnström (C) tycker att regionen skall kunna, när kyrkan kan certifiera sig.

Centerpartiets Eva Gahnström är inte den enda som kommit med förslag om HBT-certifiering. Från Vänsterpartiet och Miljöpartiet har det också lagts förslag om att det behövs en plan för hur mödravårdscentraler, barnavårdscentraler, ungdomsmottagningen och förlossningen skall HBT-certifieras. Det kräver en del utbildning av personalen i att bättre kunna möta homosexuella, bisexuella och transpersoner, som inte skall känna sig utestängda av dåligt språkbruk. Eva Gahnström tror att "fel frågor" kan bli ställda ibland.

- Var har du pappan någonstans? När mamman kommer ensam till mödravården, exemplifierar hon, med tanken att det kanske är två mammor det handlar om.

Miljöpartiets Stefaan De Maecker är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Han säger att det pågår ett arbete kring HBTQ där regionstyrelsen tillsammans med länsstyrelsen gör en gotländsk kartläggning.

-Det bygger på intervjuer med personer som definierar sig som HBT. Det kan förhoppningsvis ge en bild av hur det är att leva på Gotland som homosexuell, bisexuell eller transperson, säger han. De berättelserna kan ge en bild av hur bemötande behöver förbättras, tror De Maecker.

Han är dock tveksam till ett HBT-policydokument.

- Jag är tveksam för att policyer ofta blir "hyllvärmare", när de inte förenas med aktiviteter eller förankras i ett arbetssätt. Att ta fram en policy kan ge mindre energi att faktiskt arbeta med frågorna, befarar han.

Förslagen om HBT-certifiering av verksamheter har alltså inte fått gehör, men regionstyrelsen har ändå häktat på ett tillägg till avslaget och "understrukit vikten av fortlöpande kompetensutveckling i bemötandet av HBT-personer". Stefaan De Maecker tror att det skett en nytändning för frågan i beslutet att alla nämnder årligen skall redovisa för fullmäktige vad som görs för att förbättra bemötandet av HBTQ-personer.

- Då är vi väldigt mycket inne på aktiviteter och åtgärder som faktiskt betyder något för den här gruppen, säger han.

Kostnaden för att låta RFSL HBT-certifiera de föreslagna regionala verksamheterna beräknades 2012 till 7,5 miljoner. Eva Gahnström (C) förstår att kostnaden kan avskräcka men resonerar att det kanske finns fler sätt. Hon efterlyser i alla fall mer kunskap hos vård- och omsorgspersonalen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".