Ojnaremyr till höger och SMA:s Stråbrott till vänster. Foto: Gunnar Britse
Ojnaremyr till höger och SMA:s Stråbrott till vänster. Foto: Gunnar Britse

Naturvårdsverket vill att regeringen prövar stenbrytningen på Gotland

Nordkalks Eva Feldt: Allvarlig anklagelse
7:20 min

Naturvårdsverket vill att de planerade stenbrotten på Gotland tillåtlighetsprövas av regeringen, för att Natura 2000 områden som skyddas av EU:s regler är hotade av stenbrytningen.

En tillåtlighetsprövning av regeringen kan göras vid risk för omfattande miljöskador och Naturvårdsverket menar att de planerade täkterna på Gotland utgör en sådan risk.  

– Vi har ännu inte tagit ställning till Naturvårdsverkets skrivelse. Men om Bungetäkten kan vi kort konstatera att den behandlades av regeringen 2007, men regeringen tog inte ställning till tillåtligheten utan beslöt att ärendet skall avgöras i domstol. Tillåtligheten vann laga kraft 2010, säger Nordkalks Sverige-vd Anders Mattsson, till MiljöRapporten Direkt. 

Naturvårdsverket motiverar att frågan är aktuell på nytt med att nya uppgifter inkommit sedan år 2011 som gör att ännu ett Natura 2000-område kan påverkas av Nordkalks verksamhet.

Naturvårdsverket skriver också att det inte har gjorts en fullständig bedömning av alla tillståndsansökningar i området, vilket myndigheten menar strider mot EU-praxis.

Även Gotlands Botaniska Förening har tagit upp frågan och begärt en tillåtlighetsprövning av täkten Klinthagen där Nordkalk har ansökt om förnyat tillstånd. Den begäran har Nordkalk bestridit.  

– Området är klassificerat som riksintresse för mineralbrytning och det finns ingen konflikt med andra riksintressen såsom naturvård eller friluftsliv, säger Anders Mattsson, till MiljöRapporten Direkt.

Läs en del av Naturvårdsverkets skrivelser på MiljöRapportens hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".