Nordkalks Klinthagenbrott. Flygbild: Gunnar Britse
Nordkalks Klinthagenbrott. Flygbild: Gunnar Britse

Avgörande i domstolen om Nordkalks täkt i Klinthagen kommer redan den här veckan

Eva Feldt: Vi vågar nästan hoppas på positivt utslag
1:37 min

Redan på torsdag förmiddag kommer ett avgörande från Mark- och miljödomstolen om Nordkalk får fortsätta stenbrytningen i Klinthagen efter årskiftet.

Domstolsförhandlingen om att Nordkalk vill fortsätta och utvidga stenbrytningen där avslutades i fredags.

Beskedet att Mark- och miljödomstolen kommer med ett beslut redan på torsdag väckte viss förvåning med tanke på att det brukar ta ett par månader innan en dom kommer och att den här domen var planerad att komma vecka 51.

Både Eva Feldt på Nordkalk och Petter Rimfors, jurist på Länsstyresen, tror att domstolen tagit hänsyn till Nordkalks tidsnöd.

En annan anledning till det snabba avgörandet kan vara att Länsstyrelsen gett klartecken till Nordkalk att få fortsätta bryta i det nuvarande brottet och även i delar av det nya område som Nordkalk vill utvidga brottet med.

Parterna är inte överens om ytan närmast Natura 2000-området Hoburgs myr och i norra och södra delarna av det nya området.

Petter Rimfors tror att Mark- och miljödomstolen kan komma med en deldom som ger Nordkalk rätt att bryta där de är överens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".